Kamp Tatilinde Yiyecek Saklama

Bu yaz hem denize hem kampa doyacağız hem de karavanı aldığımıza değecek sanırım. İzmir çevresideki kamp alanları(2018) yazımı her yaptığımız kampın ardından güncelliyorum. Bayram tatilinde İzmir'den daha uzak bir yerde, Bodrum'da kamp yaptığımız için, o deneyimi farklı bir yazıda paylaşabilirim belki. Malum tatil uzun olunca kampımız da 4 gün sürdü, neler yiyip içilebileceği ve muhafazası hakkında daha fazla düşünme şansım oldu. 

Biz ailece, daha önce de yazdığım üzere, etoburuz. Haliyle eşim kasaba gidip, öğünlerimizi saymak suretiyle çeşit çeşit malzemeyle gelmiş. "Eksik aldım ki dışarıda falan yiyecek olursak artmasın" dese de bizi bol bol doyuracak miktardaydı. Bu sebeple hepsini dondurup çok iyi muhafaza etmek bir numaralı görevimizdi. Bizim gibi etobursanız saklama koşulları hakkında şunlara dikkat etseniz iyi olur:
  • Dondurulmuş et çözüldükten sonra tekrar dondurulmaz, er ya da geç tüketmeye bakın veya pişirip saklayın.
  • En çabuk bozulan gıda tavuktur. İlk gün tavuklarınızı yiyin.
  • Tavuktan sonra kıyma bozulacaktır, haliyle ikinci sırada, varsa köftelerinizi tüketin.
  • Dayanıklı olmasını istiyorsanız parça et alın. Dana antrikot, bonfile, kuzu külbastı, beyti veya pirzola. (dayanıklı olduğu kadar pahalı da, evet) Ve dana kuzudan daha dayanıklıdır.
  • Parça et yerine ateş üzerinde sac kavurma yapmak isterseniz, yine tavuksa hemen tüketin. Hatta but, kanat aldıysanız öncelikle sac kavurmayı yapın. Minik minik doğrandığı için daha çabuk bozulur.
  • Dana etinden saç kavurmalık almanızı önermem, zira çok zor pişer. Kuzu daha çabuk pişer.
  • Sucuk içeriğinde tuz ve baharatlar olduğu için bakteri üremesini geciktirir ve oda sıcaklığında (25ºC) dahi muhafaza edilebilir. En dayanıklı seçenek sucuktur, haliyle.
  • Eğer tencere yemeği yaparım, yemeklik et ne alsam derseniz, vakumlu paketletebileceğiniz hazır kavurmalar oldukça uzun ömürlü olur. Tabi evde kendiniz de hazırlayıp konserve yapabilirsiniz, ama ben denemedim.
  • Kampınız bitti ve elinizde et mi kaldı? Başta söylediğim gibi, hepsini mutlaka pişirin, ya komşularla ve hayvanlarla paylaşın ya da eve gidince derin dondurucuya atın. Sonrasında soslu olarak fırında pişirebilirsiniz. 

Süt ürünlerine gelirsek, öğünlük boyutlarda almanız hem dolap yerleşimini kolaylaştırır hem de dolaptan çıkarttıkça ısınma durumunu ortadan kaldırır. Peynir ve yoğurdu bulabildiysek en küçüklerinden aldık, çocuk için de küçük kutu sütlerden aldık. Araçla da olsa gidebileceğimiz mesafede market olduğu için yumurtaları günlük aldık. Dikey dolapta düşürüp kırmışlığım çok, o yüzden yumurta saklamayı sevmiyorum. Yoksa yumurta et ve süt ürünleri kadar hassas değildir. Yumurtlandıktan sonra 18 gün oda sıcaklığında sağlam kalır, sonrasında 10 gün de dolapta tutabilirsiniz. Baştan beri dolapta ise daha da uzun ömürlü olur.

Meyveleri de bence az az, günlük alın. Yumuşak meyveler ezilir, küçük meyveler çürür. Karpuz ve kavunsa başlı başına dert, hem dolaba sığmaz hem de sulanır ve dolabı kirletir. Bunun yanında yazın vazgeçilmezidirler, o da bir gerçek. Bunlar konusunda çok tüyom yok, kendi becerinize bırakıyorum...

Peki nerede muhafaza ettik? Karavanın buzdolabı var ama karavan elektriğe bağlıyken çalışıyor. Biz kampımızı kamp alanı olmayan bir yerde yaptığımız için soğuk tutan araç tipi dolaptan farkı yoktu. Biz de tüm içme sularını dondurduk, eksildikçe marketten ya buz aldık ya da yine içme suyu alıp dondurmalarını rica ettik. Eğer bir kampingde değilseniz ulaşabileceğiniz mesafede market olması çok iyi oluyor.

Bazı kampinglerde buzdolabı oluyor. Eğer tercihinizi kampingden yana yaparsanız üstte uzun uzun yazdığım şeylere çok takılmanıza gerek yok. Atın buzluğuna (varsa)  istediğinizi yiyin. Yoksa da bulunduğunuz kampingde market ve/veya restoran olacaktır.


Konu ile alakalı diğer yazılarıma alttaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Menstrual Kap" kullanan var mı?

Havaalanında Kırılan Bebek Arabası ve Önlemi

Çocuklu Ailenin Kamp İhtiyaçları