Hangi Tampon??

Güncelleme: Yazımda bazı yerleri kullanmış olduğum Kotex, o.b., Tampax (aplikatörlü) ve Masmi (aplikatörlü) markalarından bahsedecek şekilde değiştirdim.

Önceki yazımda tamponun ne kadar güzel bir şey olduğundan bahsetmiştim. Tekrar özetlemek gerekirse;
Şu sıcak yaz günleri pedli hayat hiç de reklamlardaki gibi incecik beyaz pantolonlarla, sabah kalkıp yatakta zıplamalarla geçmiyor. Daha ziyade poposuna bağlanan bezden sürekli pişik olup vızıklayan bebekler gibi geçiyor. Hele bir de birileri "Hafta sonu aquapark mı yat turu mu? :))" diye tekliflerle gelirse değmeyin sinirimize... İşte tampon bu sinirleri yok etmek için icat edilmiş, beyaz pantolonu huzurla giydiren, her türlü sulu aktiviteden sizi geri koymayan parmak kadar bişi :D

İyi hoş da önceden kullanmamış insanların kafasında çeşit çeşit soru oluyor tabi doğal olarak. Belli başlı soruların cevapları her türlü jinelokoloji sitelerinde ve tampon firmalarının sitelerinde açıklamalı olarak bulunuyor. Ama kullanım yorumu olarak baktığınızda çok az sayıda yerli blog bu konudan bahsediyor. Türkiye'de en uzun süredir satışı olan ve bilinen marka o.b. olduğu için diğerlerinin neler olduğu ve nasıl olduğu pek bilinmiyor. Forum sitelerinde herkes aplikatörden bahsediyor ama aplikatörlü Türkiye'de var mı, bilinmiyor. Bu bilinmeyenlerden yola çıkarak denediğim tamponları size bir özet geçeyim.



Öncelikle ben de bir çok kişi gibi denemeye o.b. ile başlamak istedim. Fakat bir türlü içim almadı parmağımı oraya sokmayı... Evde bir kutu dinlenirken internette Masmi diye bir markanın organik pamuk ve karton aplikatörlü olanını buldum ve hemen aldım. Parmağımı sokmama gerek olmayacağı için daha kolay olacağını düşündüğüm ve internette de bu şekilde yorumlar okuduğum için ilk denememi bununla yaptım.




Yerleştirmem gereken kısmı yerleştirdikten sonra sıra aplikatörün alt ucunu itmeye geldiğinde sıkıntım başladı. Ucu itiyorum, tamamı ilerliyor; tutmam gereken yeri sıkıyorum gitmesin diye, bu sefer de uç kımıldamıyor bile. İlki bu uğraşlar sonunda çöpe gitti :) Sonrakinde aplikatörün ucunu biraz itip tamponun ilerleyeceğinden emin olduktan sonra yerleştirdim. Bu şekilde başarmış oldum. Sonra o.b.'yi denemek için yanıma doktor eldiveni aldım. İlkini eldivenin tenimde kaymamasından dolayı yeterince derine itemedim ve rahatsız ettiği için çıkarıp attım. Ama eldiveni daha önce attığım için paşa paşa parmak o işi yapmak zorunda kaldı. Ve sonuç: daha kısa sürede doğru yerde! :)

Reglimin 2 günü tamponları karışık olarak kullandım ve ikisine de alıştığımı düşündüm. Bir sonraki reglimde ise aplikatör tam bir başarısızlık aracı oldu. Sebebi tahminimce karton olması, çünkü sıkınca şekli sabit kalmadığı için itilecek olan ucu da sıkı tutmanıza sebep oluyor. Sonunda sabrım taştı ve tamponu aplikatörden çıkarıp normal şekilde yerleştirdim. Çok da rahat ettim :)

Tampax markasının plastik aplikatörlü olanı artık satılıyor. Plastik aplikatör kesinlikle ve kesinlikle karton aplikatörden çok çok daha başarılı fakat aşağıda bahsettiğim "dağılan fiberler" testini Tampax ile yapacak bir fırsatım olmadı. Peki aplikatörü harici bir farkı var mı derseniz, aynı boyut kategorisindeki diğer marka tamponlara göre daha uzun ve ince.

o.b.'nin neden aplikatörlüsü yok diye baktığımda şöyle bir açıklama yapmışlar: "Vajina, apliktörler gibi düz değildir ve parmak rahatlıkla vajina ile paralel kıvrılabildiği için daha doğru yerleşim sağlar." Benim denemelerimde parmağım daha başarılıydı ama bu herkes için aynı olmayabilir tabii ki. Nasıl rahat ettiğiniz önemli.

Kotex ile o.b. arasında belirgin hiçbir fark yok bana göre. Boyutları, yerleştirme çıkartma kolaylıkları, sızdırma durumları hemen hemen aynı. Aplikatör gereksinimiz yoksa ikisini önerme düzeyim eşit.

Aplikatörden çıkarttığım Masmi ile o.b. arasında bir fark var mı derseniz: Evet var. O.b.'nin yüzeyi kaymasını kolaylaştırıcı bir kaplamayla çevrili olduğu için yerleştirmesi daha kolay oluyor. Çıkartırkense fark sadece iplerinde. O.b.'nin ipi daha uzun olduğu için çekmek biraz daha rahat oluyor. 

Aplikatör seçiminin yanında hangi tampon daha sağlıklıdır diye de sormak gerekiyor. Bununla ilgili gördüğüm bir videoyu paylaşmak isterim ama nedense buraya eklenemedi. O yüzden linkini veriyorum: http://youtu.be/dy7AQrMNMmU Videodan bir kare de alttaki fotoğrafta görülüyor.



Bende evde o.b. ve Masmi için denedim bunu. o.b. videodaki gibi aşırı fiber çıkartmıyor. Daha ziyade bir ucu tamponda olan sallanan ipçikler gibi. Masmi de videodaki kadar pürüzsüz ve mükemmel değil ama uzun ve belirgin ya da kopup ayrılan fiberler yok. Orada denenen sentetik tamponun markasını bilmiyorum şeklinden anladığım kadarıyla o.b. değil. 

O kopup ayrılan fiberler rayon denilen sentetik bir malzeme. Tampon içerideyken dağılmaları sonucun vajina duvarına yapışıp bakteri üremesi için uygun ortam yaratıyor. Sağlıklı vajinanın pH'ı o bakterilerin üremesini engellese de rayon sayesinde oluşan ortam sebebiyle üreyen bakteriler Toksik Şok Sendromu denilen, ölümcül de olabilen hastalığa sebep oluyor. Oysa organik tamponlarda rayon yok. Suda salınan şeyler organik pamuk parçacıkları, ki bununla ilgili TŞS olayı görülmemiş daha önce. Bu sebeple ben tercihimi aradaki fiyat farkını görmezden gelip organikten yana kullanmayı daha güvenli buluyorum. 


Huzurlu günler....   :)


GÜNCELLEME: Hamilelik ve sonrası sebebiyle bir sene adet olmamanın ardından, adet günlerim için tedbirli davranmayı unutmuşum. Bu sebeple adet olduğumda markette hangisinin fiyatı uygunsa onu alıp geçiyorum son zamanlarda. Organik almakla uğraşmamamın asıl nedeni ise menstrual kap kullanmayı tercih etmem. Tampondan daha konforlu ve çevreci bir regl dönemi isterseniz buyrun bir de bunu okuyun...

ÖNEMLİ: Lohusa kanamalarında asla ama asla tampon veya menstrual kap gibi bir vajina içi ürün kullanılmaz. Lohusalık tüm üreme sisteminizi iyileşip yenilenme süresidir. Aman ha doktor harici bir müdahelede bulunmayın.

Yorumlar

  1. Masmi'yi nereden aldınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eczanemizde.com'dan almıştım yanlış hatırlamıyorsam. Nette aratırsanız organik ürünler satan başka online mağazalarda da bulabilirsiniz.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklu Ailenin Kamp İhtiyaçları

Kamp Tatilinde Yiyecek Saklama

"Menstrual Kap" kullanan var mı?