Regl dönemi nasıl rahat geçer

Regl, âdet, ayhali, vs... İsmi her neyse, her sağlıklı bayanın baş derdi. Çoğunlukla bir dert olarak görmeyip alışıyoruz kendisine ve beraberinde getirdiği şeylere. Baş etmenin türlü türlü yolunu bir şekilde buluyoruz. Teknolojinin yardımı da var tabi ama regl diye bir şeyin olmaması durumunda ne kadar rahatlayacağımızın hepimiz farkındayız.


Ergenlik öncesinde genç kızları annelerinin regl ile ilgili bilgilendirmesi çok önemli bence. Sonra kirlenen çamaşırını ne yapacağını bilememelerin, pedi nasıl seçeceğini, çamaşırına nasıl bağlayacağını kestirememelerin, kıyafete bulaşan kan ile baş edememelerin sorumlusu genç kız olmasın.



15 yıldan fazladır regl olan biri olarak bu sürenin büyük çoğunluğunu pedlerle geçirdim. Yıl olmuş 2014, hala bez bağlarmışcasına, yazı ayrı, kışı ayrı eziyetlerle geçirten pedlerle yaşamak gerçekten çok saçma geliyor artık. İlk günlerin yoğunluğundan aklın hem popo civarında olması, ani kan boşalmasında yaşanan berbat his, günlerce orada durması sebebiyle en pamuksu yüzeyle bile oluşan pişik ve kaşıntı, yazın naylonun terletmesi, kışın ıslaklığın üşütmesi, önden arkaya alt tarafın komple kan bulaşığı olması, kirlenen pantolonlar, ve tüm bu sebeplerle ertelenen fiziksel aktiviteler, haftasonu sahil kaçamakları....


Oysa ki ne güzel çaresi var bunun: TAMPON. Türkiye'de yaşıyoruz ve bekaret o kadar mühim ki her genç kıza annesi bu eziyetleri reva görüyor. Bekaret o kadar mühimse gidin jinekoloğa, genç kızın hıymen açıklığı mini boy tampona uygun boyutta mı öğrenin. (Tabi bu kızın da bekaret konusunda annesiyle aynı fikirde olması durumunda geçerli. Değilse kime ne oranın çapından tabii ki...) Kızın eve giriş çıkışı, edindiği arkadaşlar "elalem ne der??" düşünceleri eşliğinde kontrol ediliyorken neden menstrüasyon takvimi suya girememek şeklinde "elaleme" ilan ediliyor ki??


Demem o ki tampon regl dönemini ped kullanmaya göre daha özgür kılan bir nesne ve onu yavrularınızdan esirgemeyin :) Kendiniz de kullanın, rahatlığını görün, inanın ped eziyet gelecek. Bir tek; regl olduğunuzu unutmayın ve düzenli değiştirin yeter. (yani Toksik Şok Sendromuna dikkat edin)

Bulduğunuz en küçük boyunu alın ve yoğun gününüzde deneyin. Hem çantada özel göze falan da gerek yok, minnacık bişey. Haşır huşur gizlice çantadan çıkarıp cebinize ya da pantolonun içine sokuşturma gereği de yok. Sok elini çantaya, avcunun içinde görülmeden çıkar. Hatta ruj kutusunda sakla, makyaj tazelemeye gittiğini sansınlar :D Plaj çantası şeffafsa gözlük kutusuna koyarsın. Her türlü, mahremiyete daha saygılı bir ürün.

Ülkemizde en yaygın satılan markalar o.b. ve Kotex. Aplikatörlü olarak da Tampax ve organik Masmi markaları mevcut. Marketlerde, parfümerilerde, eczanelerde ve internette aklıma gelmeyen başka markalar da var.
Bence alın deneyin. Denemekten zarar gelmez ☺️☺️

Bu arada tampona alıştıktan sonra konforunuzu bir seviye daha üste taşımak isterseniz menstrual kapları şiddetle tavsiye ederim. Konu ile ilgili yazım burada..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kamp Tatilinde Yiyecek Saklama

İzmir Çevresindeki Kamp Alanları (2019)

Çocuklu Ailenin Kamp İhtiyaçları